Linux

Uzak Masaüstü: Ubuntu’dan Windows’a, Windows’tan Ubuntu’ya

Önsöz

Konumuz, Ubuntu’dan Windows’a ve Windows’tan Ubuntu’ya Uzak Masaüstü (Remote Desktop) bağlantısının kurulması. Başta biraz sıkıntı çektiğim için bu şekilde bir konu açmayı düşündüm. Forumda gerekli detayları ile anlatılmış, fakat ikisini tek başlık altında toplamak istedim. Eğer bir eksiğim varsa lütfen düzeltin. Umarım faydalı olur anlatım. (Upload bana aittir.)

Ubuntu – Windows

İlk olarak Ubuntu-Windows arasındaki uzak masaüstü bağlantısı ayarlarını anlatacağım:

1) Windows işletim sistemine “Uzak Masaüstü Bağlantısı” yapmak için Windows’ta bazı ayarlamalar yapmamız gerekiyor. Sırasıyla ilk olarak hangi oturuma bağlanacak isek, o oturuma şifre koymamız gerekiyor. (Windows’ta Uzak Bağlantı için şifre şart.) PC açıldığı zaman sizden bu şifreyi isteyecek. Bu işlemi denetim masası kullanıcı hesapları penceresinden yapabilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra; “Başlat > Ayarlar > Denetim Masası > Sistem > Uzak” sekmesini açın. Burada karşınızdaki her 2 kutucuğa bir işaret koyun. Ardından; “Uzak Kullanıcıları Seç > Ekle > Gelişmiş > Şimdi Bul” diyalog kutusunu açın. Buradan uzaktan hangi kullanıcıya bağlanacaksanız bu kullanıcıyı seçin. Ve tamam deyip tüm menülerden çıkın:

Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 1

Şu an bu bilgisayara uzaktan bağlanacak kullanıcıları belirledik. Bu ayarlar ile yerel (local) ağdan “Remote Desktop” erişimi yapılır duruma geldi. Başka bir yerden bu PC’ye bağlanmak isterseniz modemde 3389 port’unu açıp bilgisayarın IP adresine yönlendirmeniz gerekir. Şunuda ekleyeyim: Uzaktan windows işletim sistemine bağlandığınızda Windows ekranı kilitlenir; karşınıza Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basmanızı belkleyen ekran gelir, bilgisayarı uzaktan bağlanan kullanıcı ele alır.

2) Şimdi Windows’taki ayarlar bitti, gelelim Ubuntu’da ne yapacağımıza… Forumda üstatlarımız gerekli şekilde anlatmış ama ben tekrarlayacağım. “Uygulamalar > İnternet > Terminal Sunucu Bağlantısı” uygulamasını başlatıyoruz ve aşagıdaki ayarların yapıyoruz:

Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 2

Buradan bilgisayarınızın IP adresini (88.xx.xx.xx:3389), bilgisayarınızın kullanıcı adı ve oturum açtığınız şifrenizi ve diğer ayarları, görüntü sekmesinden ise uzaktan bağlandığınızda ekran çözünürlüğü ile ilgili seçenekleri, vs. ayarlayabilirsiniz.

3) Nihayet, şekildeki gibi Windows’a uzak masaüstü bağlantımız gerçekleşecektir:


Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 3

Not: Tam ekran modundan çıkmak için ctrl + alt + enter tuşlarına basınız.

Windows – Ubuntu

Bu kısımda Windows’tan Ubuntu’ya erişim yapacağız:

1) İlk olarak yapmamız gereken şey, Ubuntu’da “Sistem > Uzaktaki Masaüstü” ayarlarını yapmak:


Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 4 Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 5

Genel sekmesinde resimdeki gibi ayarlamaları yapıyoruz ve uzaktan bağlanırken kullanacağımız parolayı belirliyoruz. Gelişmiş sekmesinde yukarıdaki resimdeki gibi ayarlamaları yapıyoruz. Eğer bir standardın dışında bir port kullanacaksak, “Başka bir port kullan”ı seçip, port numarasını giriyoruz. Ubuntu’daki ayarlar bu kadar.

2) Şimdi Windows’ta yapılması gerekli bir işlem kaldı: Windows işletim sistemine RealVNC programını yüklemek. Resmi sitesinden ücretsiz versiyonunu kullanabilirsiniz:http://www.realvnc.com/products/download.html adresinden temin edebilirsiniz. Buradan yazılımı indirip Windows işletim Sistemimize kuruyoruz.


Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 6 Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 7

3) Nihayet, şekildeki gibi Ubuntu’ya uzak masaüstü bağlantımız gerçekleşecektir:

Uzak Masaüstü: Ubuntu'dan Windows'a, Windows'tan Ubuntu'ya 8

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bunu yapabilmemiz için tek taraflı port mu açmak gerekli yoksa iki taraflı mı port açmak gerekli ?

    1. merhaba;
      bu işlem için bağlanmak istediğiniz locasyon daki modeme port açmanız yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu